top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle de Boer

Wat te doen? Tips voor donorkinderen die er net zijn achtergekomen dat ze donorkinderen zijn.


Bent u er net achter gekomen dat u een donorkind bent? Hier zijn 5 dingen die je nu kunt doen.


1. Adem (heel diep) in

Op dit moment weet je niet wat je voelt. Het is een achtbaan van emoties. Dit is een shock, en het is volkomen normaal. Haal diep adem en stuur al die nerveuze energie naar iets actiefs waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt, zoals een lange wandeling of fietstocht. Even jezelf afsluiten van de wereld. Uiteindelijk zullen deze gevoelen verdwijnen.


2. Stem af op uw emoties

Als je ontdekt dat je een donorkind bent, kan dit een schat aan verschillende (en mogelijk tegenstrijdige) emoties oproepen. Het beste dat u kunt doen, is afstemmen op uw hart en alles onder ogen zien dat u rechtstreeks voelt. Schrijf deze gevoelens op. Ook al is het maar een puntvormige lijst met gedachten, vragen en rauwe emoties.

Zet jezelf niet onder druk om dingen uit te zoeken of ‘eroverheen te komen’. Op dit moment is het belangrijk om de onvermijdelijke aanval van emoties te verwelkomen en de ervaring te accepteren voor wat het is: levensveranderend, uniek en waarschijnlijk moeilijk voor de meeste mensen om zich volledig mee te identificeren.


3. Lees meer over donor conceptie

Een manier om te begrijpen wat het voor jou betekent om een donorkind te zijn is door meer te weten te komen over de praktijk, de geschiedenis ervan en de ervaringen van andere mensen die door een donor zijn verwekt. Zoek op het voor links naar documentaires, boeken, podcasts, academische onderzoeksdocumenten en meer. Kennis is macht!


4. Word lid van een groep voor donorkinderen online op Facebook.

Deelnemen aan discussie- / ondersteuningsgroepen op Facebook is een geweldige manier om in contact te komen met andere donorkinderen. Dit is in steun te zoeken en te leren over kwesties die van invloed zijn op de gemeenschap. Zelfs als je niet klaar bent om je mening te delen, kan het enorm nuttig zijn om berichten te lezen over wat andere mensen doormaken (en de ondersteunende reacties van anderen die dezelfde gecompliceerde gevoelens hebben ervaren).


Stichting donorkind heeft zijn eigen privé groep waar andere mensen niet van kunnen zien dat je er in zit. Deze eis voor Nederlandse en Belgische donorkinderen. Je kan in de groep komen door ze via hun Facebookpagina een privé-bericht te sturen. Ook bestaan er internationale facebookgroepen. We are donor conceived is de meest bekende waar donorkinderen vanaf over de hele wereld hun verhalen met elkaar delen. Daarnaast heb je ook groep genaamd DONOR CONCEIVED PEOPLE, SIBLINGS, PARENTS, AND DONORS (SPERM, EGG, EMBRYO). Deze groep is voor donorkinderen, ouders en donoren. En ook alles wat er naast valt is er aanwezig. Partners, grootouders met interesse naar hun donorkleinkinderen en zelfs kinderen van donorkinderen.


5. Doe een DNA-test

Op dit moment ben je misschien op zoek naar antwoorden op vragen als 'wie ben ik?' en "waar kom ik vandaan?" Gelukkig kun je een aantal van deze vragen beantwoorden met een DNA-test van 23andMe of AncestryDNA. Beide opties vereisen dat een speekselmonster naar hun laboratorium wordt gestuurd voor verwerking (per post). Resultaten kunnen enkele weken duren en kunnen je verrassen! Met de ruwe DNA van deze testen kan je ook je aanmelden bij de DNA-databank van MyHeritage, familytreedna en GEDMATCH Genesis helemaal gratis.


Veel mensen die door een donor zijn verwekt, gebruiken ook DNA-tests om familieleden op te sporen (vooral halfbroers en -zussen). Sommige mensen ontdekken meteen een match, anderen niet. Een goede manier om DNA-matches te benaderen, is door u te concentreren op het verkrijgen van informatie over jezelf, terwijl je ervan bewust bent dat je op een dag misschien een match hebt. Als je geïnteresseerd bent in het vinden van familieleden. Je altijd opzoek naar familie. En via de donordetectives kun je goed advies in je DNA zoek verder krijgen.


Ontdekken dat je een donorkind bent, is een zeer persoonlijke, levensveranderende gebeurtenis. Wees zo veel mogelijk bereid om een ​​spectrum van verschillende emoties te ervaren - positief, negatief en alles daartussenin, vaak tegelijkertijd. Laat de ervaring ontvouwen, leer er zoveel mogelijk van en weet dat je niet de enige bent.



bottom of page