De meeste donorkinderen hebben via officiële kanalen geen toegang tot informatie over hun biologische familieleden en hun genetische identiteit. Donorkinderen van anonieme donoren hebben meestal geen papieren of papieren die niet de waarheid spreken (uitzonderingen daar gelaten, want er zijn klinieken die wel de waarheid hebben vertelt.) Daarnaast zijn donorkinderen van een identificeerbare donor wachtend tot ze 12 worden om hun donorpaspoort te ontvangen en 16 jaar tot ze onbekende biologische ouder(s) in de ogen kunnen kijken. In zekere zin heb je echter wel meer records; de informatie die is opgeslagen in je DNA.
Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van een DNA-test om familieleden te vinden, meer te weten te komen over uw voorouders of om uw genetische identiteit op te vullen, beschrijft dit vijf stappenplan die je kunt nemen hoe je de antwoorden te vinden die je zoekt. Met tijd, geduld en een beetje geluk is het heel goed mogelijk om de identiteit van een onbekende biologische ouder te achterhalen en contact te leggen met donorkinderen van dezelfde donor, je halfbroers en zussen.
Stap 1: Bestel een DNA-test op Ancestry.com
Ancestry heeft de grootste database van alle DNA-testbedrijven, wat betekent dat je de beste kans hebt om te matchen met een familielid. Genetische genealogen noemen het de "zoekkrachtcentrale" omdat het u toegang geeft tot papieren spoorrecords, zoals immigratierecords, volkstellingsgegevens en overlijdensberichten.
De test kost minder dan $100 en gaat meestal in de uitverkoop tijdens belangrijke feestdagen, waaronder Moederdag, Vaderdag en tussen Black Friday en Kerstmis. Maar via de Duitse Amazon is de test vaak stukken goedkoper te verkrijgen.
Resultaten duren meestal zes tot acht weken vanaf de dag dat u de voltooide kit terugstuurt naar het laboratorium. U kunt helpen de tijd te doden door een stamboom van uw bekende ouder op te bouwen om uw matches te helpen sorteren. Vraag indien mogelijk een biologisch verwante ouder of halfbroer of zus met dezelfde bekende ouder om een test te doen, zodat u hun resultaten kunt gebruiken in combinatie met die van uzelf om de vaderlijke en moederlijke overeenkomsten die u ontdekt te sorteren.
Stap 2: Bekijk uw resultaten
Ancestry stuurt je een e-mail wanneer je resultaten klaar zijn. Klik op de link, kruis je vingers en ga naar de pagina DNA Matches (onder de DNA-optie in het bovenste menu). Matches worden weergegeven in volgorde van hoe nauw ze verwant zijn aan jou. Noteer de namen van eventuele naaste familiewedstrijden en maak uit voorzorg screenshots. Het is zeldzaam, maar soms verwijderen mensen zichzelf uit de database.
Op Ancestry zullen halfbroers en -zussen worden vermeld als "Close family - first cousin". Deze aanduiding kan verwarrend zijn omdat het een verscheidenheid aan mogelijke relaties aangeeft op basis van het aantal gedeelde centimorganen (cM), inclusief grootouder, kleinkind, tante/oom, nicht/neef en halfbroer of -zus.
Noteer hoeveel centimorganen je deelt met elke close match. Eerste neven en nichten delen 575 tot 1300 cM, terwijl halfbroers en -zussen 1300 tot ongeveer 2300 cM delen. Deze grafiek, gemaakt door DNA-detectives, is een handig naslagwerk dat relaties in groepen indeelt op basis van verschillende reeksen gedeeld DNA.
Als je meerdere matches hebt die halfbroers en -zussen kunnen zijn, bestaat de kans dat ze de onbekende ouder die je deelt al hebben geïdentificeerd. Verdere matches kunnen u ook naar de identiteit van uw donor leiden. Veel geadopteerden en donorkinderen hebben de identiteit van hun onbekende ouder ontdekt met behulp van een match die zo ver weg is als een derde graad neef of nicht.
Voor hulp bij het begrijpen van uw resultaten, sluit u aan bij de Donor detectives NL/BE of internationaal bij DNA voor de Donor Conceived Facebook-pagina. Beide groepen hebben veel leden, waaronder een aantal vrijwillige zoekassistenten, deze worden ook wel search angels genoemd. Deze kunnen je gratis helpen bij je zoektocht.
Stap 3: Download uw onbewerkte gegevens
Als je geen geluk hebt met je Ancestry resultaten, download dan je RAW DNA en upload deze naar GEDMatch Genesis, MyHeritage en Family Tree DNA. Ook als je wel geluk hebt met je Ancestry resultaten is het belangrijk dat je je RAW DNA naar bovenstaande DNA databanken upload. Je wilt namelijk niet belangrijk familieleden mislopen omdat je niet in dezelfde DNA databank staat.
Stap 4: Meer matches nodig? Bestel een DNA-test bij 23andMe
Ja, je zult opnieuw moeten betalen, want naar de DNA databank van 23andme kan je geen RAW DNA uploaden. Maar zodra je er in staat hebt toegang tot een aparte database met potentiële aanwijzingen die je kansen vergroten om de punten met elkaar te verbinden of om een match hebben met halfbroers en zussen. 23andMe biedt ook de mogelijkheid om aanvullende rapporten te bestellen over gezondheid, welzijn, eigenschappen en dragerschapsrapporten voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Dit is handig voor iedereen, vooral voor donorkinderen omdat zij over het algemeen geen volledige medische geschiedenis hebben
Stap 5: Leun achterover en wacht
Als je geen goede resultaten krijgt met je 23andMe-resultaten, raak dan niet ontmoedigd. DNA-testen zijn een afwachtend spel en een investering op lange termijn. Je weet nooit wanneer er een nieuwe match opduikt. En als u geïnteresseerd bent als donorkind in het ontmoeten van halfbroers en -zussen, kunnen uw resultaten een geschenk zijn dat blijft geven! Vergeet ook niet om je DNA bij de DNA databank van Fiom in te leveren. Misschien is er een kleine kans dat je donorvader ook in deze DNA databank staat. Als donorkind en donor van een anonieme donor/ een donor van voor 2004 mag je er gratis jezelf inschrijven.
Comments