Een boek die al lang op mijn lijst stond om te kopen en te lezen was The Other F-Word. Met een onderlijn die had boek goed beschrijft: Just your typical family... Four moms, Three brothers, Two sisters and one sperm donor. (Gewoon je standaard familie... 4 moeders, drie broers, twee zussen en een sperma donor)
Samenvatting boek
Een broer en een zus, Milo en Hollis groeide niet samen op. Ze zijn kinderen van een donor van Thanks to Twin Citys Cryolab, Hollis and Milo were conceived using the same sperm donor. Milo heeft contact opgenomen met Hollis om hem te helpen hun vader te vinden. Hollis en Milo groeien beide op in twee verschillende twee moeders gezinnen en zijn verwekt met sperma van dezelfde donor. Ze hebben elkaar een keer ontmoet, jaren geleden, voordat Pam, de moeder Hollis stierf. Ze waren toen erg jong en leven in twee verschillende plekken in Amerika.
Milo Robinson-Clark Milo heeft twee moeders, maar hij heeft nooit geweten hoe het is om een vader te hebben Hij weet het donorpaspoort van zijn vader uit zijn hoofd. Wanneer de arts van Milo voorstelt zijn biologische vader te vragen een genetische test te ondergaan om enig licht te werpen op Milo's extreme allergieën, realiseert hij zich dat dit een gouden kans is om de man te vinden over wie hij zich altijd al heeft verwonderd.
Hollis Darby-Barnes
Hollis haat haar biologische vader. Ze heeft hem nooit ontmoet maar hij laat haar voelen als een lab experiment, een halve persoon en en een freak. Soms fantaseert ze erover om haar biologische vader op te sporen en een klap in het gezicht te geven voor alles wat hij haar heeft aangedaan. Hollis komt er ook achter langzamerhand wat het verliezen van haar moeder Pam op jonge leeftijd, zeven jaar geleden voor betekend.
Hollis' moeder Leigh is niet meer dezelfde sinds haar andere moeder, Pam, zeven jaar geleden overleed. Maar plotseling lijkt Leigh gelukkig - duizelig zelfs - bij de gedachte opnieuw contact te maken met Hollis' halfbroer Milo. Onderweg vinden ze drie andere halfbroers en -zussen en ontdekken ze de ware betekenis van het andere F-woord: familie.
Een frisse, humoristische en actuele YA-roman (jeugdroman) over twee tieners die verwekt zijn via in-vitrofertilisatie (donor conceptie) en op zoek gaan naar antwoorden over hun donor.
Mijn review: Ik wilde dit boek al heel erg lang lezen. Er zijn namelijk niet erg veel jeugdromans over donorkinderen geschreven. Ik ken er zelf twee in het Engels en één in het Nederlands. Ik was daarom erg benieuwd naar wat dit boek zou gaan toevoegen, aan mijn beeld van wat er beschikbaar is voor YA boeken over donorkinderen. The Other F-Word is zeker een goed boek. Ik denk dat ik het zelf aan niet donorkinderen zou aanraden om dit boek te gaan lezen. Het verhaal wisselt elk hoofdstuk tussen het perspectief van halfbroer en halfzus Milo en Hollis. De één wilde altijd al opzoek naar hun biologische vader en hun andere halfbroers en zussen, de andere wilde dit in eerste instantie niet. Toch zie je in het boek dat je als donorkind ondanks dat je misschien geen contact wilt met je biologische vader in het begin, dit kan veranderen of dat je als nog wel met vragen over hem zit ook al wil je hem niet ontmoeten. Dit omdat je je misschien niet helemaal thuis voelt in de familie waar je opgroeide. Of dat er tijdens een moment van rauw ruimte vrij komt voor emoties over alles wat in je leven afspeelt. In het boek komt ook naar voren hoe de groep broers en zussen op elkaar lijken en ook van elkaar verschillen. Zo zitten er naast Milo en Hollis ook broers en zussen bij die wel opgroeide met een broer of zus, die totaal anders in het contact met de donorfamilie staan.
Het verhaal geeft goed weer vanuit mijn perspectief hoe verschillend donorkind situates kunnen zijn, welke emoties door donorkinderen hun hoofd kunnen spelen en hoe een band van een groep broers en zussen die elkaar in eerste instantie niet kende kan uitgroeien toen een familie gevoel. Wat niet gek is, want ze zijn verwant aan elkaar. Ze zijn familie, maar ook meer dan dat. Ze zijn daarnaast ook vrienden en kozen ervoor om een familieband te vormen.
Natasja Friend schrijft in de derde persoon en verlegt de focus tussen Hollis en Milo, waardoor de stemming luchtig en oprecht blijft terwijl ze de banden viert die ontstaan tussen nieuwe broers en zussen en hun vaderlijke zoektocht verandert in een meeslepend avontuur. Dit is een vreugdevol, emotioneel verhaal vol liefde, humor en de rommeligheid van het gezin, ongeacht de vorm die het aanneemt. Met overtuigende dialogen, multidimensionale personages (inclusief de volwassenen) en een actueel onderwerp, bewijst dit meeslepende verhaal op ontroerende wijze dat er geen stereotypen zijn als het om familie gaat. De oprechte dialogen en reacties is ook het resultaat een authentiek beeld van rommelige, emotionele en grappige tienerlevens. Het verhaal zal tieners aanspreken die van realistische fictie houden
Hollis en Milo zijn authentiek jongvolwassenen, zowel in hun stem als in hun gemengde gevoelens over hun perfect onvolmaakte families... De plot gaat soepel samen met goed getimede onthullingen over de mysterieuze donor/ vader en Hollis' woede en verdriet, en veel tieners zullen dat ook doen. verbind je met de vragen over identiteit en de ware betekenis van familie. In een wereld waar veel tienerfamilies diverse en gecompliceerde ouder- en broer-zussituaties hebben, vult het verhaal een leegte in de YA-literatuur en doet dat met stijl. Degenen die voor soortgelijke zoektochten staan om biologische ouders te vinden, zullen dit verhaal geruststellend vinden.
Comentarios