Als lesbisch stel, alleenstaande vrouw of een paar waarvan één van de twee onvruchtbaar is of zelf beide onvruchtbaar zijn, en er is een kinderwens dan wordt er gedacht aan een plan B.
Ze kunnen gaan voor adoptie, pleegouderschap, maar vaak wordt gekozen voor een KID. Kunstmatige Inseminatie met donormateriaal. Ik vat hier onder even de soorten donoren samen.
Sperma donor
Een man, meestal student of een man die zelf net vader is geworden. Een spermadonor wil stellen helpen om kinderen te krijgen. Er zijn ook veel gevallen dat mannen zelf geen kinderwens hebben maar wel andere stellen willen helpen om hun wens te verwezenlijken en daarom dus donor worden.
Eicel donor
Eiceldonoren zijn vrouwen wie meestal al kinderen hebben, of helemaal geen kinderen willen en graag andere vrouwen willen helpen helpen met hun kinderwens. Vaak worden vrouwen eiceldonor nadat zelf IVF hebben gehad en er eicellen over blijven.
Embryodonor
In februari 2013 werd volgens de media voor het eerst in Nederland een kind geboren uit een embryodonatie. Dit was via Medisch Centrum Kinderwens, de enige plek waar tot nu toe een behandeling kan hebben voor een embryodonatie in Nederland. Embryodonatie vindt plaats vaak nadat een stel, of alleenstaande vrouw klaar is met haar IVF behandelingen. Het ziekenhuis vraagt dan aan het stel of de vrouw of ze de overige embryo's willen vernietigen, willen schenken aan de wetenschap of doneren aan stellen wie een kinderwens hebben. Sommige mensen kiezen dan voor donatie van de over gebleven embryo's. Omdat ze het zonde vinden om de overgebleven embryo's te laten vernietigen. Ze willen ze een kans op leven gunnen. Maar het kan dus zo zijn dat biologische moeder en vader elkaar niet kennen als een alleenstaande vrouw KID ondergaat en embryo's over houd van haar IVF behandelingen. Een kind is dan echt een knutselpakket die niet eens uit liefde van beide donoren is geboren. De eigen biologische ouders van het kind kennen elkaar dan niet eens.
Van wat voor soorten donoren zijn er gaan we nu naar wat voor type donoren je uit kan kiezen.
A - donor A - donor staat voor anonieme donor. Hier mee kan nooit contact worden opgezocht via een normale manier. Anoniem sperma doneren is in Nederland verboden. Helaas halen stellen nog steeds anoniem donor materiaal uit het buitenland waarmee ze het recht op afstamming van hun kind(eren) ontnemen. Klinieken bieden tegenwoordig in het buitenland nog steeds anonieme donoren aan. Ze zeggen dat ze anonimiteit kunnen garanderen. Maar dat is al lang niet meer mogelijk. Door de DNA die het kind erft van zijn of haar donorvader, donormoeder, of zelfs donorouders. Dankzij de moderne DNA technieken van tegenwoordig kan een kind altijd zijn donorouder(s) terug vinden. B - donor B - donor staat voor een bekende donor. Hij is dan wel niet bekend voor de ouders, maar wordt bekend voor het kind als het kind 16 jaar of ouder is. Dan kan het kind een aanvraag doen om de donor(en) te ontmoeten. De B - donor stemt er mee in om 16 jaar na zijn donatie zijn nageslacht te gaan ontmoeten. En is zich bewust van dat er kinderen later contact gaan zoeken. C - donor C-donoren zijn mannen en vrouwen die hun sperma en eicellen willen doneren via zelf inseminatie direct aan een bam-moeder, lesbisch stel of heterokoppel of als bekende donor bij een spermabank gaan doneren. Of een vrouw wie haar eicellen aan een bekende wil donoren. De donor kent dus zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen haar/hun donor.
Mij wordt wel een aantal keer per maand gevraagd door wensmoeders die mij volgen, wat ik zal doen als ik in de positie als wensmoeder zou staan. Zal ik naar het buitenland gaan om daar donormateriaal te halen of kies ik een donor via de kliniek en laat ik die geschiedenis zich herhalen. Of kies ik voor een c -donor. Die het hele leven voor mijn kind(eren) bekend zal zijn.
Een tijdje geleden stonden mijn gedachten er heel anders voor. Ik had gezegd dat ik zal kiezen voor een b - donor via het ziekenhuis. Mijn kinderen zouden dan de kans hebben om hun donorvader te ontmoeten als ze 16 jaar waren. Maar mijn gedachten veranderde toen ook weer na een half jaartje. Ik ga mijn toekomstige kind(eren) het niet aan doen wat ik heb meegemaakt. Ook al weet ik dat hun dat anders zouden kunnen zien. Ik vind dat hun geluk boven dat van mij zal moeten staan. En dat ze recht hebben om te weten wie hun vader is en om met hem in hun leven op te groeien. Dat ze het recht hebben om de naam van hun vader op hun geboorte akte te hebben staan. Ik zal dan kiezen voor een c - donor als ik een bammoeder was. Wie weet kies ik dan wel voor een dichtbije vriend of een man die ook een kinderwens heeft. En voeden we het kind samen op. Dit is hoe ik er nu tegen aankijk. Ik weet niet hoe de toekomst er uit zal gaan zien en of ik er anders over zal gaan denken. Maar dit is wat ik er vind en wat ik op dit moment zal voor gaan.